Whey, vassle och vassleprotein – kärt barn har många namn. Whey höjer proteinsyntesen, ökar musklernas storlek och är nog marknadens bäst sålda proteinnäringstillskott. Vet du hur du ska ta dina vassleproteiner på bästa sätt?

Detta protein kommer från mjölk. Vassleprotein är en av två sorters mjölkprotein (det andra är kasein) och mjölkprotein är 20 % vassleprotein och 80 % kaseinprotein.

Kasein är ett populärt muskeltillskott. Men inte lika populärt som vanligt vassleprotein. Vassleprotein är populärt då det absorberas snabbt av din kropp. Det metaboliseras snabbt och då höjs proteinsyntesen. Det är proteinsyntesen som bygger muskler större så att höja proteinsyntesen då man tränat är viktigt, då det ökar återhämtning.
Förmodligen är vassleproteinet det bästa tillskottet för muskelökning. Vassleprotein är fullvärdigt och utomordentligt för att stimulera proteinsyntesen. En annan bra sak med vassleprotein som många inte vet är att vassleprotein är den billigaste proteinkällan.

När använda vassleprotein?

Då vassleproteinet metaboliseras snabbt vill du dricka det när du tränat. För när du har tränat så vill din kropp ha protein för att läka skadorna i muskelmassan. Det behövs för att stimulera muskelläkning efter mikrotrauma som det kallas. Varje gång du tränar bryts nämligen musklerna ner och det är detta som är mikrotrauma. Mikrotrauma är naturligt, men proteiner måste tillföras annars kan inte musklerna växa och bli större.
Vissa använder vassleprotein före gymmet, andra efteråt och sedan finns det andra som använder vassleprotein både före och efteråt. Bäst är att använda vassleprotein när musklerna kräver protein, som när du ska eller har tränat, men viktigast är efteråt.

Äter du en timme innan du går till gymmet så behöver du kanske inte vassleprotein före du börjar träna. Men går det lite längre tid mellan sista måltiden och ditt pass, då är vassleprotein före träning viktigt för dig. Tränar du fastande för att banta bort fett, bryt då fastan med aminosyror och ta vassleproteiner efter gymträningen. Det finns inget rätt och fel sätt. Kroppen vill ha protein snabbt vid träning, men före eller efter eller kanske båda är olika sätt att höja proteinsyntesen. Du får anpassa detta till ditt dietupplägg.

Tänk på om du deffar eller bulkar. Vilket mål du har med din träning, hur mycket mat äter du, hur jobbar/pluggar du – personliga saker som detta säger mycket om när du behöver kosttillskott. Vet du inte vad som är bäst? Testa att göra båda, se på resultaten.

Hur mycket vassleprotein?

Vassleprotein är som sagt fullvärdigt protein och det kan du använda som mellanmål, fast bäst är före och efter gymträning. Hur mycket vassleprotein du behöver ta beror på olika saker som hur mycket protein du har i dieten och hur du har fördelat din näring. Men har du fullvärdigt protein i kosten och täcker ditt behov av proteinet ska en portion räcka och återhämta musklerna. Läs på förpackningen och innehållet om du är osäker. Vassle är ett näringstillskott och ska inte ersätta mat, fast tränar du hårt och allt annat i dieten är som det ska så är vassle ett bra fullvärdigt protein perfekt till gymträning.