Solvitaminet Vitamin D3 är en sak som nordbor behöver tillföra. Vi borde få det från solen, men vi får inte mycket sol i Norden, så för att få upp nivåerna måste man ta ett näringstillskott. Varför är Vitamin D3 ett viktigt hälsokosttillskott?

Proteinkosttillskott använder nästan alla nuförtiden. Nästan alla tar vassleproteiner, PWO:er, BCAA-aminosyror och hormonmaximerande tillskott då alla vill höja resultaten av sin träning. Vad många glömmer är mineraler och vitaminer, det kan faktiskt vara viktigare för hälsan. Vad som är viktigt för hälsan är faktiskt också viktigt för träning. Mår vi inte bra, då kan vi inte träna bra. Vitamin D är bra för hälsan och träningen.

Vitmamin D ska vi få när huden utsätts för solen. Den mörka årstiden, då det är kallt och ruggigt, får vi lätt brist eftersom vi döljer huden när vi har mer kläder på oss. Du vill nog inte ta av vinterjackan bara för vitaminerna men du kan ta ett bra hälsokosttillskott. Swedish Supplements har tagit fram högdoserad Vitamin D3 med 4000 IE/tablett. Tar du detta, då har du sedan så mycket Vitamin D som du behöver för bästa topphälsan.

Vitamin D har inte ett speciellt område det påverkar. För Vitamin D är inget vanligt vitamin, då det fungerar som ett hormon och inte en cell i kroppen är opåverkad när det råder brist på Vitamin D då allt påverkas av det. Brist av Vitamin D orsakar många folkhälsosjukdomar t.ex astma, diabetes, fetma, övervikt och hudsjukdomen psoriasis.

Vitamin D påverkar kalkbalansen, därför viktigt för hälsan i skelett och tänder. Brist av Vitamin D kan orsaka missformningar av skelettet hos barn. Barn som har brist på vitaminet riskerar att få raki, sjukdomen som orsakar missformat skelett eller benuppmjukning när vuxna drabbas. Har du kramp ibland? Kanske beror det på att du har Vitamin D-brist? Kanske tillhör du en grupp som hade behövt hälsokosttillskott?

Det kan också vara så att du är deprimerad om du har Vitamin D-brist. Nordbor som får för lite sol riskerar att bli deprimerade. Många nordbor blir deprimerade under vinterhalvåret varje år. Detta beror på brist på Vitamin D. Är det värt att bara chansa?

Bästa sättet att ta Vitamin D3 är när du äter en stor måltid, speciellt en stor måltid med lite fett då fett hjälper upptaget. Intressant är att många faktiskt upplever att de blir pigga av Vitamin D3. Därför är det rekommenderat att inte ta det sent på kvällen. Ta det på morgonen/förmiddagen så du kan somna bra. Tar du det varje dag slipper du chansa. Vitaminet är fettlösligt så det lagras i fettet, fast inte så bra att det räcker att ta det då och då. Ta det regelbundet en gång/dag tidigt under dagen så ska du klara dig utmärkt.

Många nordbor har för lite Vitamin D och vet inte om det. Kanske är du så van att du tycker det är normalt? Proteintillskott och andra hälsokosttillskott kan du ta ändå, då kosttillskott för träning och resultat också är bra för hälsan. Glöm inte vitaminerna i alla fall. Vitamin D3 är så viktigt på så många sätt så det kan vara farligt när du tar det för givet att du får tillräckligt. När man pratar hälsa så är det aldrig värt att bara chansa.